Dnešní populaci podle výzkumů nejvíce schází hořčík, zinek, mangan, selen, vanad a také chróm.
CHRÓM - Snížená hladina chrómu může souviset se zvýšeným rizikem infarktu. Navíc pomáhá udržet správný poměr LDL a HDL („zlý“ a „hodný“ cholesterol).
VANAD - Vanad je důležitý především pro diabetiky. Zvyšuje totiž citlivost tkání k inzulinu a pozitivně snižuje hladinu cukru v krvi. Nejčastěji se ovšem tento prvek používá v kulturistice- napomáhá růstu svalů. Dokonce přispívá ke snížení rizika svalových a šlachových zánětů, které jsou u kulturistů velmi časté.
SELEN – Selen je dalším důležitým minerálem, jehož nedostatek se našemu tělu jednou může vymstít. Jeho zvýšený příjem nám pomáhá chránit pokožku před škodlivým UV zářením. Toto vyplynulo z nejnovější studie provedené na univerzitě v Edinburgu. Selen je také vhodný v prevenci proti některým druhům nádorových onemocnění. Navíc nám pomáhá posilovat imunitní systém a bojovat s virovými infekcemi.
ZINEK - Nedostatek zinku je pravděpodobně příčinou vzniku onemocnění oběhové soustavy, především zánětu žil. Některé zdroje tvrdí, že jeho nedostatek dokonce podporuje vznik poruchy příjmu potravy zvanou anorexie. To je ovšem dle mého zcela nepravděpodobné. Nízký příjem zinku má také spojitost s onemocněními jako je cukrovka a chronické onemocnění jater. Jeho přebytek naopak zvyšuje riziko rakoviny prostaty, z čehož vyplývá, že doplňky stravy typu multivitamin nám častokrát mohou spíše uškodit než prospět.
MANGAN - Onemocnění cévní soustavy může zapříčinit také malé množství manganu v našem těle. Právě mangan totiž pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Pokud ho máme nedostatek, cholesterol se začne ukládat na stěny cév. Jeho dlouhodobý nedostatek navíc zvyšuje riziko onemocnění cukrovkou.
HOŘČÍK - Hořčík je jedním z nejdůležitějších a navíc i nejznámějších minerálů vůbec. Jeho nedostatek vede hned k několika nepříjemným projevům. Mezi ty nejzávažnější patří padání vlasů, lámání nehtů, sklon k depresím, únava, vyčerpanost, bušení srdce a především křeče. Ty zná jistě většina z nás. Proto chceme-li jim předejít, měli bychom pokud možno co nejčastěji konzumovat např. špenát, sojové boby, čočku, mořské ryby jako je tuňák, treska či losos, dále pak také divokou rýži a všechny možné druhy ořechů – ty svým vysokým obsahem hořčíku předčí naprosto všechny potraviny. Pro srovnání: 100g para ořechů obsahuje 377,4 mg hořčíku, což je téměř 100% doporučené denní dávky, zatímco banán, který je svým „velkým“ množstvím hořčíku všeobecně známý, obsahuje pouze 27,1 mg hořčíku na 100g. Při výběru ořechů bychom ovšem měli dbát na to, aby byly nepražené a především nesolené!!
Kuchyňská sůl má totiž pro naše tělo velmi nepříznivé účinky. Výrazně vyšší příjem soli, než je doporučené denní množství (6g), snižuje množství vápníku v těle. Z tohoto hlediska není vhodná konzumace tavených sýrů. Protože ačkoliv tavené sýry vápník obsahují, obsahují také vysoké množství tavicích solí, které dávají vápníku pramalou šanci na vstřebání.
Alarmující je příjem soli nad 20g denně. Sůl můžeme najít především ve velmi oblíbených slaných chipsech, ale také v uzeninách, což si mnozí ani neuvědomují.
VÁPNÍK - Snad v každé reklamě na mléčný výrobek je zmíněn jeho příznivý účinek na naše zdraví, především díky vysokému obsahu vápníku. Naskýtá se nám tedy otázka. Je vápník opravdu tak důležitý, či je to jen skvěle promyšlený reklamní tah?? Vápník je také skvělý na bělení zubů.
O reklamní tah se zčásti jednat může, ovšem vápník by opravdu v našem jídelníčku neměl chybět. Především v jídelníčku dětí, jelikož je nezbytný pro správný vývoj kostí a růst zubů. Příjem vápníku je úzce propojen s příjmem vitaminu D, neboť právě ten nám pomáhá vápník ukládat do kostí. Proto pro nás není příliš vhodné nízkotučné mléko, jak jsme se již dozvěděli minule. Kvůli naprosto zanedbatelnému množství tuku neobsahuje téměř žádný vitamin D (vitamin rozpustný v tucích). A právě kvůli tomu naše tělo nevstřebá z nízkotučného mléka tolik vápníku, jako třeba z mléka polotučného. Nedostatek vápníku může vést ke křivici, může vyvolávat roztroušenou sklerózu a u starších osob se projevuje v podobě osteoporózy. Abychom tomuhle všemu předešli, měli bychom konzumovat dostatečné množství mléčných výrobků, ovesných vloček, ořechů a také listové zeleniny.
Závěr:
Je velmi složité odhadnout a především dodržovat správnou míru potřebných minerálů. Abychom přijímali vše v přesném množství doporučené denní dávky, museli bychom znát kompletní složení všech potravin. Což je nemožné. Tudíž mi nezbývá než poradit všem jistě známou věc. Všeho s mírou!
Mezi ty nejkrásnější svatby v zahraničí patří svatba v Řecku. Neváhejte a chtějte si užít tyto krásné okamžiky i Vy! Vyberte si místo obřadu i líbánek a my Vám vytvoříme přesně na tělo nabídku! Chtějte to nejlepší jídlo, pití i dekorace! Jsme Le Rêve!
Přesně tak ! Všeho s Mírou
!!
Tohle je kvalitní článek! Stručný, Srzozumitelný a velmi užitečný.