WordPress database error: [Duplicate entry '8388607' for key 'id']
INSERT INTO wp_statpress (date, time, ip, urlrequested, statuscode, ptype, pvalue, agent, referrer, search,nation,os,browser,searchengine,spider,feed,user,timestamp) VALUES ('20240727','04:47:47','3.15.220.29','/soleni','200','post','407','Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)','','','','','','','','','','1722055667')

Problematika solení | Elite
Výživa a suplementace

Problematika solení

Pokud se tedy zaměříme na již zmíněný sodík, zjistíme, že je převážně obsažen v kuchyňské soli. Doporučené denní množství je 300-500mg sodíku na osobu na den, což je asi 1,3g kuchyňské soli. Tato dávka je však, dle výzkumů, několikrát překročena u většiny Čechů, kteří konzumují až 10g soli denně.

A čím je to způsobeno?

Sůl na nás čeká všude, ve všech možných nástrahách. Vedle oříšků, smažených chipsů nebo například tyčinek jsou to zejména uzeniny, do kterých je přidávána sůl kvůli chuti a stabilitě. U většiny masných výrobků tvoří sůl 2 – 3 % hmotnosti, u fermentovaných salámů a šunek je toto číslo vyšší. Všeobecně platí, že tučnější salámy mají vyšší obsah soli a to 2,5 – 4 %.

Jak sůl škodí naší kondici?

Mimo to, že zvýšené množství soli vyvolává povadlost pleti, má sůl jako taková bohužel tu vlastnost, že na sebe váže v těle tekutiny a to právě tam, kde to nejméně potřebujeme, tedy na hýždích, stehnech a břiše. 1g soli totiž zadrží až 10g vody, což vyvolává nejen pocit celkové „nafouklosti“, ale také několik optických a bohužel i reálných centimetrů navíc.

Jak na sůl?

Pokud tedy nejste spokojeni se svým vzhledem a dopátráte se toho, že cvičíte a výsledky nikde, zkuste se zaměřit také na to, co jíte. Nepočítejte jen přijaté kalorie a nezaměřujte se pouze na tuky a cukry, ale zkuste si také vypočítat váš denní příjem soli. Musíte započítat dokonce i sůl například v pečivu, tu, kterou přidáváte do pokrmů, tu, kterou přijímáte ve formě zakoupených potravin. Stačí jen to, že pokud si dáte 10dkg svého oblíbeného salámu, přijímáte až 3g soli (viz. Výše). K tomu si započítejte sůl v přiloženém pečivu a zjistíte, že přijímáte jednou tolik soli v jednom pokrmu, než byste měli přijímat za den. Tyto přibližně 3g soli mohou navázat až 30g vody. Platí tedy, chceme-li snížit množství přijímané soli, musíme ze svého jídelníčku v první řadě vyřadit veškeré salámy a to zejména ty tučnější a to nejen kvůli jejich obsaženému tuku, ale právě kvůli zmíněné soli.

Na druhou stranu nedostatek může vyvolat únavu, nespavost a také průjem. Není tedy vhodné vyřadit ji ze svého jídelníčku zcela, ale jen omezit její množství rozumnou úvahou a přemýšlet nad tím, co jíte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

TOPlist