WordPress database error: [Duplicate entry '8388607' for key 'id']
INSERT INTO wp_statpress (date, time, ip, urlrequested, statuscode, ptype, pvalue, agent, referrer, search,nation,os,browser,searchengine,spider,feed,user,timestamp) VALUES ('20250501','10:38:29','18.226.185.23','/spravne-stravovani','200','post','540','Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)','','','','','','','','','','1746095909')

Základní metody správného stravování | Elite
Redukce tuku, Výživa a suplementace

Základní metody správného stravování

stravovani

V tomto „seriálu“ o stravě bych vás chtěla postupně informovat o jednotlivých složkách potravy. O tom, proč jsou pro tělo důležité a kde je najdeme. Podíváme se také na špatné stravovací návyky, redukční stravování i naprosto nevhodné „zaručené“ diety. Nakonec se zaměříme na to, kam až nás špatné stravování a touha po dokonalém těle může dohnat. A tím jsou poruchy příjmu potravy.

Dnes se zaměříme na ty nejzákladnější stavební prvky, a těmi jsou sacharidy, proteiny a lipidy.

Sacharidy = Cukry

Sacharidy jsou jedním ze zdrojů energie. Jsou stejně energeticky vydatné jako proteiny (bílkoviny), ale v nadměrné konzumaci způsobují problémy s nadváhou. Tyto problémy způsobují převážně jednoduché cukry, které tělu sice poskytují okamžitý zdroj energie, ale velmi rychle po nich následuje hlad a únava. Navíc neobsahují žádné další výživné látky. Jsou obsažené v cukrovinkách, bílé mouce, těstovinách apod. Velmi zrádné jsou především nápoje limonádového typu, a také džusy.

Doporučuje se proto zvýšit spotřebu např. celozrnných výrobků, zeleniny a ovoce, neboť složené sacharidy v nich obsažené jsou tělem zpracovávány déle a navíc obsahují další důležité látky – vitaminy, minerály a vlákninu.

Sacharidy by měli tvořit kolem 50-60% z celkové denní energetické hodnoty stravy.

Proteiny = Bílkoviny

Bílkoviny jsou pro živý organismus nepostradatelnou složkou, neboť jsou základním stavebním kamenem našeho těla. Podílejí se na tvorbě buněčných a kosterních struktur, tvoří se z nich např. hormony a enzymy.

Bílkoviny dělíme na dvě skupiny:

  • živočišného původu: jsou obsaženy v mase, rybách, vejcích a mléčných výrobcích
  • rostlinného původu: jsou obsaženy v bramborách, sóje, luštěninách

Doporučená denní dávka bílkovin: 0,8g na 1 kg tělesné hmotnosti za den (tzn. při váze 60kg by žena měla potravou přijímat 48g bílkovin denně) – asi 15% z celkové denní skladby živin.

Nedostatečný přísun bílkovin může způsobit poruchy tělesného a duševního vývoje či špatné hojení ran a poruchy imunity. Nadměrný přísun bílkovin pak může zbytečně zatěžovat organismus – zejména játra a ledviny.

Lipidy= tuky

Tuky jsou nejkoncentrovanějším zdrojem energie pro naše tělo. Jsou obsaženy v buněčných membránách a jsou zdrojem energie pro naše svalstvo. Podílejí se na metabolismu vitaminů rozpustných v tucích (A,D,E,K), jsou důležité pro termoregulaci organismu. Některé tuky jsou zdrojem tzv. esenciálních mastných kyselin, které pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu. Najdeme je např. rybím tuku, některých margarínech, olivovém či palmovém oleji apod.

O tuku již bylo napsáno mnohé a pro většinu lidí zajímajících se o hubnutí a diety se tuk stal noční můrou. Jak již vyplynulo z výše uvedeného odstavce, tuk je však naprosto nezbytné formou potravy přijímat.

Pamatujte, na tucích je nezdravý jen jejich nadbytečný příjem!

Lipidy by měli tvořit asi 20-40% z našeho celkového denního příjmu.

Převedeno na gramy, náš jídelníček, tvořený sacharidy, proteiny a lipidy, by měl vypadat asi takto (samozřejmě záleží na váze a pracovní vytíženosti konkrétného člověka).

dospělí dítě (5 – 10 let)
Bílkoviny 50 g 24 g
Sacharidy 270 g 220 g
- z toho cukry 90 g 85 g
Tuky 70 g 70 g
- z toho nasycené mast. kyseliny 20 g 20 g

 

Cholesterol

 

  • je látka tukové povahy, která se v lidském organismu vyskytuje v buňkách. Najdeme jej v potravinách živočišného původu
  • organismus si jej umí vytvořit sám a není proto odkázán na jeho příjem potravou
  • v organismu rozeznáváme dva druhy cholesterolu – LDL (s tzv. nízkou hustotou, který se může usazovat na stěnách cév a způsobit řadu zdravotních komplikací) a HDL (s tzv. vysokou hustotou, který je nazýván také „dobrý“ cholesterol)

 

A kde ho najdeme??

LDL, neboli „zlý“ cholesterol, se objevuje ve všem smaženém a příliš tučném. Od smaženého kuřete s hranolky, smaženého sýru, přes chipsy, pražené buráky až po majonézu. LDL nám nejlépe pomáhají odbourávat např. již zmíněné mastné kyseliny nebo např. ovesné vločky – samozřejmě ne ty zapékané s čokoládou, ale obyčejné „sypané“, ze kterých nám maminky vařily ovesnou kaši, když jsme byli malí.

HDL, neboli ten „hodný“ cholesterol, se vyskytuje např. ve vaječných žloutcích. A tak ačkoliv nám ještě naše babičky a častokrát i maminky vštěpovali, že častá konzumace vajec není zdravá z hlediska cholesterolu, který přispívá k zanášení a ucpávání cév, dnes je vědecky dokázáno, že aby nám jejich konzumace uškodila, musely bychom jíst min. 3 denně. HLD ve správné míře nám dokonce pomáhá v boji proti LDL.

 

 

 

Krása beroucí dech a nezapomenutelné chvíle? To je svatba Maledivy! Nádherné hotely, skvostná jídla, výborné pití a nádherné prostředí, zajímavá kultura, dokonalá příroda, to jsou ty nejlákavější věci, které Vám Maledivy nabízí! Neváhejte a kontaktujte Le Rêve!
 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

TOPlist