brambory sacharidy

Jednoduché sacharidy

Uvolňují se rychle do krve, mají rychlý nástup a jejich účinek v těle trvá kratší dobu než u složených sacharidů, a proto slouží jako rychlý zdroj energie.

  • cukrová řepa a cukrová třtina
  • ovoce – obsahuje především sacharid nazývaný fruktoza – sacharid s nižším glukemickým indexem
  • med – med obsahuje mix glukózy a fruktózy
  • mléko – obsahuje laktózu
  • připravované cukry – fruktóza, glukóza, laktóza, maltóza atd.. Jsou obsaženy především v nápojích nebo ve volné formě.

Složené sacharidy

Uvolňují se do krve postupně, mají pozvolný nástup a vydrží v těle aktivně plnit svojí roli delší dobu než sacharidy jednoduché. V jídelníčku by měli mít přednost před jednoduchými cukry.

  • rýže, brambory, těstoviny
  • kořenová zelenina
  • pečivo, obiloviny - ( ovesné vločky, pšeničné vločky atd… )