WordPress database error: [Duplicate entry '8388607' for key 'id']
INSERT INTO wp_statpress (date, time, ip, urlrequested, statuscode, ptype, pvalue, agent, referrer, search,nation,os,browser,searchengine,spider,feed,user,timestamp) VALUES ('20250501','10:35:46','18.218.243.199','/nespravne-stravovani-obezita','200','post','632','Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)','','','','','','','','','','1746095746')

Nesprávné stravování, obezita | Elite
Redukce tuku, Výživa a suplementace

Nesprávné stravování, obezita

Bohužel, jen velmi malé procento lidí přijímá všechny důležité látky, které jejich tělo potřebuje.  Místo ovoce, zeleniny, libového masa, celozrnných a mléčných výrobků konzumují hamburgery, hranolky, šlehačkové dorty, kolové nápoje a jiné produkty fast foodu. Takto se stravující lidé si ani neuvědomují, jaké zdravotní problémy si sami způsobují. A že jejich případná nadváha je především následek podvýživy. Ano, čtete správně, podvýživy. Většina obézních totiž celý den hladoví. Nesnídají, protože nemají chuť, neobědvají, protože nemají čas. Domů se dostanou až pozdě večer, mají pořádný hlad a snědí vše, na co přijdou. Smaženým řízkem počínaje a sušenkami, zákusky a slanými chipsy konče. A jelikož tělo nemělo celý den z čeho čerpat energii, má oprávněně strach, že následující den se bude vše opakovat, a tak si všechnu přijatou potravu uloží tzv. na horší časy. Navíc, když se najíme v deset hodin večer a v půl jedenácté jdeme spát, naše tělo těžko během půlhodinky stihne něco spálit. Tito lidé by si měli uvědomit, jak moc svému tělu tímto špatným životním stylem škodí. Ničí si nejen své fyzické zdraví (nadbytečné kilogramy enormně zatěžují srdce, které musí čerpat krev také do zbytečných tukových tkání, přispívají ke zvýšeným hladinám cholesterolu v krvi, vysokému krevnímu tlaku a ke vzniku a rozvoji cukrovky. Dále trpí většina lidí s nadváhou také zadýchaností, bolestmi kloubů, které nemohou snést takovou zátěž atd.), ale i zdraví psychické (odtažitost od společnosti, vztahování všech posměšků na svou osobu, uzavřenost, deprese, které řeší opět náletem na ledničku…).

Naštěstí v dnešní době existuje již mnoho specializovaných center, ale i odborníků- výživových poradců, dietologů i psychologů, kteří postiženým těžkou obezitou rádi pomohou. Na televizní stanici Prima jsme dokonce mohli sledovat úspěšný pořad Jste to, co jíte, s paní doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a výživovým specialistou Petrem Havlíčkem, kde jsme se mohli přesvědčit o tom, že zhubnout skutečně lze. A dokonce bez hladovění. Chce to jen poupravit jídelníček, mít více pohybu a především odhodlání a chuť zhubnout.

 

 

 

 

Body mass index

Ke stanovení optimální tělesné hmotnosti většinou používáme Body mass index (=BMI, index tělesné hmotnosti). Tento index se vypočítá dle následující rovnice.

Rozlišujeme hmotnostní kategorie – podváha, normální hmotnost, nadváha, obezita a těžká obezita.

Můžete si to spočítat ručně nebo použít nějaký online kalkulator, třeba: http://www.vypocet.cz/bmi

Obézní s BMI nad 27 mají 3× vyšší riziko pro vysoký krevní tlak, 2,5× vyšší riziko pro vznik infarktu myokardu a 3× vyšší riziko pro vznik cévní mozkové příhody než osoby s normální hmotností.

Tab. 1  Rozdělení hmotnostních kategorií

BMI muži BMI  ženy Kategorie
do 20 do 19 podváha
20-24,9 19-23 normální hmotnost
25-29,9 24-28,9 nadváha
30-39,9 29-38,9 obezita
nad 40 nad 39 těžká obezita

 

Další možností, jak hodnotit nadváhu a obezitu, je obvod pasu. Závislost rizika onemocnění srdce a cév na obvodu pasu uvádí tabulka 2.

Tab. 2  Závislost rizika onemocnění srdce a cév na obvodu pasu

Riziko onemocnění Muži Ženy
normální pod 94 cm pod 80 cm
zvýšené 94  – 101 cm 80 – 87 cm
značně zvýšené nad 102 cm nad 87 cm

Ke snížení rizika není nutná úplná normalizace hmotnosti, pokles hmotnosti o 5–10 % má již pozitivní účinek.

GDA – doporučené denní množství

Obaly výrobků v dnešní době obsahují informace se schématem nutričního značení, rozšířenou verzí nutričního kompasu. Toto rozšířené nutriční značení zahrnuje i informaci, kolik procent z doporučeného denního množství (GDA) představuje jedna porce výrobku. A co je to doporučené denní množství?

GDA jsou doporučená denní množství energie, bílkovin, sacharidů, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin, vlákniny a sodíku, která představují optimální složení každodenního vyváženého jídelníčku zdravého jedince.
Jedná se o srozumitelné informace, založené na vědeckých poznatcích, které mají pomoci při orientaci mezi nutričními údaji na etiketě výrobků a jejich spojitostí s vyváženým jídelníčkem.
Požadavky na výživu se však mění v závislosti na věku, hmotnosti, pohlaví a úrovni fyzické aktivity. Proto tato doporučená denní množství představují orientační hodnoty, které byly stanoveny pro zdravého člověka s průměrnou hmotností a průměrnou fyzickou aktivitou.

Co se týče sacharidů, proteinů a lipidů, již v prvním článku jsme si uváděli, v jakém poměru bychom měli tyto živiny přijímat (v průměru). Pro zopakování tedy: Poměr sacharidy: proteiny: lipidy = 50: 30: 20.

Sacharidy bychom měli konzumovat v poměru 3,7g/kg, proteiny v poměru 1,5g/kg a lipidy 1,0g/kg.

Nesmírně důležité je také vědět kalorické hodnoty výrobku. Ty dnes rovněž najdeme na obalu téměř každé potraviny, a pokud chceme zhubnout či si udržet zdravou váhu, je dobré se i v kaloriích a kilojoulech (ve kterých se množství přijaté energie uvádí) orientovat. Někdy ovšem na obalu najdeme pouze energii v kiloujoulech, někdy pouze energii v kaloriích. Pokud jsme zvyklí si svůj denní příjem počítat podle toho či onoho, může nás druhá hodnota zmást. Tak tedy:

1 kcal (kalorie) = 4,2 kJ
1 kJ (kilojoul) = 0,24 kcal

Výpočet základního množství kalorií, které je potřeba v naprosto klidovém stavu vleže pro zdravého člověka při zachování všech životně důležitých funkcí:

Hmotnost (kg) x 100
Př. Pro 60 kg: 60 kg x 100 = 6 000 kJ

Nikdo z nás však netráví svůj život vleže a v naprostém klidu, proto zde uvádíme příklady lehké, středně těžké a těžké fyzické činnosti a orientační hodnoty kJ (kcal) potřebných pro pokrytí energetické spotřeby na den:

  • Lehká práce – např. kancelářská činnost 1 000 – 2 000 kJ/den (250-500 kcal)
  • Středně těžká práce – např. žena v domácnosti 4 000 – 6 000 kJ/den (1000-1500 kcal)
  • Těžká práce – např. zedník 6 000 – 8 000 kJ/den (1500-2000 kcal)

Denní příjem takového zedníka by měl tudíž činit 12 000- 14 000 kJ.

Množství živin, které můžeme za celý zkonzumovat, je také závislý na pohlaví a na našem věku. Ať se nám to líbí nebo ne, muži díky většímu množství svaloviny spalují přijatou energii o něco lépe než ženy. A s postupem věku klesá schopnost organismu odbourávat tuky. O tom, kolik toho můžeme sníst, je-li nám 20 let a o tom, kolik toho můžeme sníst, je-li nám let 60, nás poučí následující tabulka (hodnoty jsou opět pouze orientační, počítá se s lehkou až střední zátěží v práci):

Věk Ženy kJ Ženy kcal Muži kJ Muži kcal
19 – 35 let 9200 2200 11000 2630
36 – 50 let 8400 2000 10000 2400
51 – 65 let 7000 1820 8500 2050
nad 65 let 7100 1670 8000 1910

Samozřejmě i zde vše závisí na tělesné aktivitě.

 

Mnoho páru touží po svatbě v městě Bohů. Svatba Vegas může být lákavou i pro Vás, proto neváhejte a kontaktujte svatební centrum Le Rêve, které se postará a kompletně vyřídí vše pro Váš dokonalý svatební den ve Vegas!

3 Comments

  1. Miroslav Kolenyak: To říkáš sobě abys to následně tedy opravil? :D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

TOPlist