Co je to vláknina?
Vláknina je složený cukr rostlinného původu, který se však na rozdíl od cukrů chová při metabolismu naprosto odlišně – nedodává tělu téměř žádnou energii.
Další účinky vlákniny:
- Bobtná v organismu s vodou a tím navodí pocit sytosti
- Podporuje správnou funkci střev
- Váže na sebe toxické látky
- Působí v prevenci zácpy a rakoviny tlustého střeva
V jakých potravinách najdeme vlákninu?
- rozpustná ve vodě – najdeme ji např. v luštěninách, ovoci a obilovinách. Tento druh vlákniny příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi.
- nerozpustná ve vodě – je zpracovávána až v tlustém střevě a najdeme ji např. v obilí, kukuřici, otrubách, zelenině a ve slupce ovoce
Doporučená denní dávka vlákniny 25 – 35g (dávka nad 50g už může způsobit střevní potíže).
Odborníci na výživu sdělili, že průměrný příjem vlákniny u nás je přibližně 17g denně a doporučují tedy zvýšit její příjem o cca 50%!!
Vitaminy
Jak už jsme se minule dozvěděli, vitamíny by měly společně s minerály tvořit nedílnou součást naší každodenní stravy. Samozřejmě nejlepší variantou je přijímat obojí ve stravě, nikoli v potravinových doplňcích. Potravinové doplňky se přeci jen řadí mezi látky chemické povahy a našemu tělu neprospívají tak jako ovoce, zelenina a další dary přírody.
Název vitamínů je odvozen od slova „vita“ (=život) a amin (obsahující dusík).
Existují však i vitamíny, které dusík neobsahují.
Vitamíny jsou chemické organické sloučeniny, které ve vzájemné kombinaci zajišťují správnou funkci lidského organismu. Organismus si je sám nedovede vytvořit, a tak je musí přijímat s potravou. Někdy stačí, že přijme látku chemicky příbuznou, ze které už si dovede vitamín vytvořit. Takové látky se nazývají provitamíny. Příkladem provitamínů jsou rostlinná barviva karoteny (provitamíny A).
Je-li vitamínů v potravě nedostatek, vznikají tzv. hypovitaminózy, chybějí-li zcela, dochází k tzv. avitaminózám. Hypovitaminózy se projevují celkovou malátností, nechutenstvím, sníženou odolností proti nákazám, případně hubnutím. Avitaminózy mají projevy specifické podle chybějícího vitamínu (např. nedostatek vitamínu A způsobuje šeroslepost, malé množství vitaminu B6 nervové poruchy, nedostatek vitaminu C kurděje, vitaminu D křivici). Nejtěžší případy avitaminóz mohou končit až smrtí.
Vitamíny se většinou označují velkými písmeny abecedy, případně číselným indexem. Pro označení některých vitamínů se častěji používá chemický název. Rozdělují se podle toho, v čem se rozpouštějí:
-vitamíny rozpustné ve vodě: vitaminy skupiny (tzv. komplexu) B a C
-vitamíny rozpustné v tucích: A, D, E, K
Většina vitamínů je velmi citlivá na nejrůznější fyzikální a chemické vlivy.
Ke zvýšení příjmu těch vitamínů, jejichž obsah v poživatinách je nedostatečný, slouží tzv. fortifikace. Přidává se při ní do některých poživatin přirozený vitamínový koncentrát nebo syntetický vitamín (např. vitaminy A, E do rostlinných tuků, vitamín C do některých
nealkoholických nápojů nebo do dětských přesnídávek).
A co je tedy beta- karoten?
Beta-karoten je také vitamín, ovšem přesněji řečeno provitamin – právě z něj se tvoří aktivní vitamín A. Beta-karoten je velmi důležitý pro svou schopnost ochránit pokožku před škodlivým UV zářením, čímž přispívá v prevenci proti rakovině, především proti rakovině kůže.
Tabulka vitamínů s následky, které hrozí při jejich nízké spotřebě:
Vitaminy rozpustné ve vodě | ||
Vitamín | Zdroj vitamínu | Projevy při nedostatku vitamínu |
B1 | kvasnice, vnitřnosti, obilí, luštěniny, houby | únava, záněty nervů, choroba beri-beri |
B2 | kvasnice, mléko, obilí, vajíčka, maso, houby | poškození sliznic hltanu, hrtanu, bolavé ústní koutky |
B6 | kvasnice, obilí, maso, mléko, luštěniny | pomalé hojení zánětů, zvýšená dráždivost |
PP (niacin) | vnitřnosti, maso, kvasnice | záněty kůže, poškození mozku |
kyselina listová | zelené části rostlin | poruchy krvetvorby-chudokrevnost, zvýšené riziko postižení Alzheimerovou chorobou |
B12 | vnitřnosti, maso, částečně činností bakterií ve střevech | poruchy krvetvorby, záněty sliznic |
C | citrusové plody, šípky, černý rybíz, další ovoce a zelenina | únava, snížená odolnost vůči infekcím, krvácení dásní, choroba kurděje |
Vitaminy rozpustné v tucích | ||
Vitamín | Zdroj vitamínu | Projevy při nedostatku vitamínu |
A | mléko, vaječný žloutek; provitamin A-karoten je v mrkvi, rajčatech | zhoršení vidění za šera, změny ve sliznicích |
D | rybí tuk, vejce, máslo, částečně vzniká v kůži při opalování | křivice (v dětství), měknutí kostí(v dospělosti) |
E | obilné klíčky, mléko, vejce, slunečnicová semena | porucha tvorbypohlavních hormonů |
K | zelené části rostlin, kapusta, špenát | zhoršení srážlivosti krve, krvácivost do tkání |
Podle nejnovějších studií je nejvíce nedostatkovým vitamínem vitamín D. Přitom právě tento vitamín patří mezi ty nejdůležitější. Jeho nedostatek zvyšuje riziko osteoporózy, především u žen po přechodu. Vitamin D pomáhá chránit před některými druhy rakoviny, jako je např. rakovina prostaty. Snižuje riziko astmatických záchvatů a riziko, že někdy v budoucnu onemocníme roztroušenou sklerózou. Pokud chceme tomuhle všemu předejít, měli bychom v co největší míře konzumovat tučné mořské ryby, jako je losos či tuňák, jejich játra, dále pak vaječné žloutky a v neposlední řadě také mléko. Ovšem pozor!! Nízkotučné a netučné mléko žádný vitamín D neobsahuje!! Pokud tedy zrovna nedržíme radikální redukční dietu, kupujme alespoň mléko polotučné, protože jak název vypovídá, mléko netučné je bez tuku. Konzumací tohoto druhu mléka tudíž naše tělo okrádáme o všechny vitamíny rozpustné v tucích.