Vhodné potraviny
Libové maso všeho druhu (včetně zvěřiny, drůbeže, jehněčího)žaludky,
srdce ledviny, omezeně i játra, rybí maso, vajíčka, tvrdé sýry a tvarohy,
čočka, fazole, čerstvé máslo a rostlinné oleje, škroby (kukuřičné,
pšeničné, bramborové), mouky (žitné, pšeničné – hrubě vymílané),
brambory, těstoviny, rýže, ovoce a zelenina všeho druhu, chléb, ovesné
vločky, jogurty, kysané mléčné výrobky, piškoty, apod.
Co možná nevíte o ovoci a zelenině
Čerstvé ovoce a zelenina jsou zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a
stopových prvků. Velké množství ovoce a zeleniny se nedoporučuje jíst
před a po výkonu (až 4hodiny). Vláknina v nich obsažená zhoršuje
vstřebávání živin a tím i výkon a obnovu energetických rezerv. Hodně
ovoce jíme spíše ráno a přes den. Obsahuje totiž fruktózu (jednoduchý
cukr) a ta má tendenci se přeměnit na podkožní tuk a ukládat. Naopak
rostlinný olej (např. řepkový) přidaný do salátů, nejenže pomáhá k
dostupnosti vitamínů (A, D, E, K), ale i podporuje snižování vrstvy
podkožního tuku. Syrová červená řepa a její šťáva, podaná 1hodinu před
výkonem, ředí krev a podporuje její proudění. Tím se zlepší prokrvení
svalů i váš výkon.
2.Nevhodné potraviny:
Tučné maso, uzeniny, slaniny, ovary, tlačenka, tavené vysokotučné sýry,
tučný tvaroh, sádlo, majonéza, kynutá těsta a moučníky, apod.
3.Potravinové doplňky:
-prostředky pro svalový růst (např. proteiny)
-zdroje energie (sacharidy, kreatin)
-prostředky podporující vytrvalost a uvolňování energie (např. Karnitin,
koenzym Q10)
-prostředky na posílení imunity a zdravotní prevence
-vitamíny, minerály a stopové prvky
– sportovní nápoje
-farmaceutické a fyziologické prostředky-farmaka jsou vlastně látky s
podobnou funkcí jako hormony (ovlivňují například růst svalové hmoty,
působí na psychiku) a patří mezi ně i dopingové látky. Jejich užívání
VŽDY konzultujte s odborníkem!